"Kodeks smakosza. Kompletny podręcznik gastronomii" opracowany edytorsko przez studentów Instytutu Filologii Polskiej

Kodeks smakosza. Kompletny podręcznik gastronomii, zawierający prawa, reguły, zastosowania i przykłady sztuki dobrego życia autorstwa Horace’a Napoléona Raissona został pieczołowicie edytorsko opracowany przez studentów Wydziału Filologicznego i wydany przez Słowo obraz/terytoria 2023. Książkę przygotowali nasi studenci podczas warsztatów edytorskich zrealizowanych w ramach studiów magisterskich na kierunku filologia polska. W pracach udział wzięli: Konrad Abramczyk, Natalia Depta, Julia Dzirba, Monika Kamraj, Daria Korzeniewska, Wiktorka Kowalik, Katarzyna Mazur, Karolina Płonka, Adrian Płotka Alicja Pomierska, Klaudia, Sitek, Patrycja Spachacz, Elian Strugała, Nina Telefus, Marta Warda i Maria Zielonka.

Dzieło Horace’a Raissona pochodzące z 1827 roku spolszczone przez Krystynę Belaid to kompendium wiedzy na temat wystawnych posiłków. Odpowiada ono na pytania, które nurtować nas mogą w świątecznym czasie, jak:

  • Po jakim daniu obowiązkowo trzeba podać nowe widelce?
  • Czyje towarzystwo przy stole najdotkliwiej psuje zabawę?
  • Jak zorganizować obiad z kochanką?
  • Czy nieobecnym należy się toast?

Kodeks smakosza odpowiada na te i inne najbardziej nurtujące pytania dotyczące gastronomii i etykiety, daje praktyczne porady, oferuje gruntowną wiedzę. Dziś traktujemy go przymrużeniem oka, czytamy dla zabawy. Nadaje się zatem świetnie na prezent świąteczny.

z

Pokaż rejestr zmian

Data publikacji: wtorek, 19. Grudzień 2023 - 12:38; osoba wprowadzająca: Anna Malcer-Zakrzacka Ostatnia zmiana: środa, 20. Grudzień 2023 - 08:05; osoba wprowadzająca: Anna Malcer-Zakrzacka