fbpx Dr Dorota Majewicz gościem Kawiarni Naukowej w Sopocie - zmiana terminu | Wydział Filologiczny

Dr Dorota Majewicz gościem Kawiarni Naukowej w Sopocie - zmiana terminu | Wydział Filologiczny

Dr Dorota Majewicz gościem Kawiarni Naukowej w Sopocie - zmiana terminu

Serdecznie zapraszamy na 120. wykład popularnonaukowy w ramach Kawiarni Naukowej w Sopocie organizowanej wspólnie przez Instytut Oceanologii Polskiej Akademii Nauk (IO PAN) w Sopocie, Sopockie Towarzystwo Naukowe oraz sopocki Hotel Rezydent (plac Konstytucji 3 Maja 3)

26 marca 2020 r. (czwartek), godz. 18:00
 
dr Dorota Sylwia Majewicz
(Wydział Filologiczny Uniwersytetu Gdańskiego)
 
Well-being w organizacji — dbałość o język i komunikacja w pracy
jako inherentny element polityki compliance


Satysfakcja zawodowa, inaczej określana jako dobrostan pracownika jest obecnie jednym z kluczowych tematów badań z obszaru psychologii pracy, socjologii, a także językoznawstwa, szczególnie w zakresie interakcji w miejscu pracy, m.in. dyskursu tolerancji i dyskryminacji, motywacji i wykluczenia. Nowoczesne firmy potrzebują odpowiednich narzędzi biznesowych, które pozwolą zminimalizować ryzyko złamania obowiązujących przepisów prawnych czy utraty zaufania klientów. Polityka compliance, która pojawiła się w polskim biznesie stosunkowo dość niedawno, jest uwzględniana w działalności wielu firm, a dbałość o dobrostan pracowników jest jednym z jej kluczowych elementów. W dobie technologii, pracodawcy powinni kłaść nacisk na produktywność i efektywność również w tych obszarach, gdzie niezbędna jest kreatywność, twórcze myślenie, czy współpraca w grupie — czyli tzw. kompetencje przyszłości, kluczowe w kontekście cyfryzacji i robotyzacji. Programy rozwojowe well-being w miejscu pracy mają na celu rozwijanie takich kompetencji pracowników jak zarządzanie własną energią czy własną efektywnością. Firmy, które wdrożyły takie strategie, obserwują ich silne oddziaływanie także w zakresie budowania pozytywnego wizerunku, rekrutacji, obniżenia rotacji pracowników w organizacji, jak również wzrost poziomu ogólnego dobrostanu zatrudnionych i ich produktywności.  
 

  • Szczegóły na bfn.gda.pl
  • Wstęp do Kawiarni Naukowej jest wolny.
Treść ostatnio zmodyfikowana przez: Anna Malcer-Zakrzacka
Treść wprowadzona przez: Anna Malcer-Zakrzacka
Ostatnia modyfikacja: 
czwartek, 27 lutego 2020 roku, 11:47