Podsumowanie XIV Bałtyckiego Festiwal Nauki | Wydział Filologiczny

Podsumowanie XIV Bałtyckiego Festiwal Nauki

z

Za nami XIV Bałtycki Festiwal Nauki na Uniwersytecie Gdańskim, obfitujący w mnóstwo interesujących i intrygujących wydarzeń, odbywających się na terenie kampusów uniwersyteckich w Oliwie, Sopocie i Gdyni. Pora zatem na krótkie podsumowanie tegorocznej edycji BFN, w ramach której na uczelni odbyło się 150 imprez festiwalowych.

Na WYDZIALE FILOLOGICZNYM imprezy festiwalowe rozpoczęły się w środę i trwały do soboty. Odbywały się one w gmachu Wydziału Filologicznego oraz w budynku Neofilologii, gdzie zorganizowano łącznie 20 imprez o różnej tematyce i charakterze.

Można było wysłuchać licznych wykładów, np. w ramach cyklu "Wokół problemów przekładu tekstów medialnych", połączonych z warsztatami translatorycznymi, podczas których studenci poszukiwali twórczych rozwiązań translatorskich. Jak wiele wysiłku wymaga walka z tremą podczas tłumaczenia symultanicznego filmu - przekonali się ci, którzy uczestniczyli w przygotowanej i poprowadzonej przez studentów filologii rosyjskiej projekcji filmu „Anna Karenina”. Sinolodzy zaproponowali w tym roku warsztaty kaligraficzne. Składały się one z dwóch części - pierwszej, teoretycznej, przedstawiającej historię, style oraz najważniejszych przedstawicieli kaligrafii, oraz praktycznej - nauce podstawowych kresek oraz ciekawszych znaków. Zainteresowani kulturą japońską mogli wziąć udział w warsztatach językowych języka japońskiego. Z myślą o uczniach szkół podstawowych oraz gimnazjalistach Instytut Filologii Polskiej i Biblioteka UG przygotowały wydarzenie zatytułowane „Raz, dwa, trzy - czytasz Ty!”, odbywające się przez trzy festiwalowe. Niezwykle okazale wypadły też imprezy kulinarne: Kulinarna podróż po Rosji czy Bałkanach przyciągała „głodnych” wrażeń. W zorganizowanej przez Katedrę Filologii Klasycznej prezentacji dań starożytnej kuchni rzymskiej "Ab ovo usque ad mala - od jajka do owoców. Starożytni Rzymianie przy stołach" - wzięło udział ponad 70 gości. Degustacji dań towarzyszyła połączona z prezentacją multimedialną prelekcja na temat rzymskiej kuchni, dotycząca m.in. wykorzystywanych przez antycznych kucharzy składników oraz charakteru posiłków i zwyczajów związanych z ceremoniałem ucztowania. Cykl trzech wykładów multimedialnych zorganizowanych przez Katedrę Dramatu, Teatru i Widowisk odznaczał się atrakcyjna formą (zdjęcia, autorskie filmy z badań terenowych, ciekawie dobrane fragmenty spektakli, artefakty) i stał się okazją do zapoznania się z charakterem widowisk indonezyjskich.

Wśród podejmowanej podczas wykładów i prezentacji tematyki znalazły się również zagadnienia związane z kulturą i obyczajami poszczególnych krajów (Gruzja, Rosja, Niemcy), m.in. dotyczące słowiańskiej muzyki ludowej i słowiańskich bogów, symboliki ikony, baletu rosyjskiego czy kultury niemieckiej. W większości przypadków odbiorcami wydarzeń przygotowanych przez Wydział Filologiczny byli uczniowie szkół podstawowych i średnich a także studenci.

Źródło: www.ug.edu.pl

 

Fotoreportaż. Fot. Krzysztof Mystkowski / KFP.
zzzzzzzzzz
Treść ostatnio zmodyfikowana przez: Anna Malcer-Zakrzacka
Treść wprowadzona przez: Anna Malcer-Zakrzacka
Ostatnia modyfikacja: 
piątek, 2 czerwca 2017 roku, 14:41